Alles over GPS
op pad met een GPS
   home
ontvangers
coördinaten
navigeren
routes/tracks
kaarten
basecamp
basiscursus GPS  
dhz-cursus GPS  
boek
shop
alles over geocaching
links

Navigeren

Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om van de huidige positie bij een bestemming te komen. Het woord 'navigatie' is afgeleid van de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context staat voor bewegen of sturen. Bij navigeren kun je een aantal stappen onderscheiden:
  1. je bepaalt je huidige positie
  2. je bepaalt je bestemming,
  3. je zet de koers uit naar die bestemming,
  4. je volgt de koers naar de bestemming.


Navigeren met GPS.

Vroeger was navigatie een echte kunst. Sinds de intrede van de GPS is het allemaal een stuk eenvoudiger geworden. De GPS bepaalt waar je bent en de GPS bepaalt de koers. Het enige wat je als GPS-er nog moet doen, is bedenken waar je heen wilt (je bestemming bepalen), die bestemming aan je GPS doorgeven en vervolgens 'je GPS volgen' naar die bestemming.

Een waypoint
Als je de coördinaten hebt van de locatie waar je naar toe wilt, moet je ze invoeren in je GPS. Aan die coördinaten geef je een naam (of een nummer). Door die naam kun je de coördinaten weer makkelijk terugvinden. Die coördinaten met een naam noem je een waypoint. En naar dat waypoint kun je vervolgens navigeren.


Coördinaten bepalen met Google Maps.

Coördinaten bepalen
Voor je met een GPS op pad gaat, zul je de coördinaten van je bestemming moeten bepalen. Dat kan op heel veel manieren. Je kunt de coördinaten bijvoorbeeld van een kaart afhalen. Dat kan een papieren kaart zijn, maar ook een kaart die je op je PC kunt weergeven, zoals Topo-NL. Een andere bron is Google Earth waarmee je de coördinaten van alle locaties op de wereld kunt opvragen. Ook zijn er veel boeken en internetsites met coördinaten van locaties in binnen- en buitenland.


Je auto parkeren en markeren.

Een waypoint markeren
Waypoints kun je met een GPS eenvoudig aanmaken. Dat doe je door een punt te markeren. Je GPS legt dan de coërdinaten vast van de plek waar je je op dat moment bevindt en geeft die een nummer. Het nummer kun je eventueel veranderen in een naam. Het markeren van een plek is heel handig als je er later weer naar terug wilt gaan. Als je bijv. gaat wandelen, kun je je auto markeren. Je kunt met een GPS ook een locatie verder weg markeren. Dat doe je door op je kaartscherm een punt te prikken.
Naar een adres navigeren.

Naar een adres navigeren
Bij de meeste GPS-en kun je een plaats en een straatnaam met een nummer ingeven waar je naartoe wilt gaan. Het werkt ongeveer hetzelfde als bij een autonavigatiesysteem. De mogelijkheden zijn wel afhankelijk van de kaart die in je GPS geladen is. Sommige kaarten kennen geen straatnamen. In dat geval kun je ook geen adressen ingeven en kun je dus niet van deze optie gebruikmaken.


Een Point Of Interest.

Naar een POI navigeren
In je GPS zit een database met POI's of nuttige punten. Aan een POI zijn coördinaten gekoppeld zodat je er naartoe kunt navigeren. Je kunt ze net als waypoints, routes en tracks opvragen via het zoekmenu in je GPS. Om het zoeken te vergemakkelijken zijn de POI's onderverdeeld in verschillende categorieën zoals logies, attracties, geografische punten, winkels, plaatsen.

Contact: Jaap en/of Tineke - e-mail: info@wallawalla.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Alles over GPS</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Je bent op de site Alles over GPS. Met deze site willen we je graag enthousiast maken voor het wandelen en fietsen met een GPS. De site bevat alle informatie die je nodig hebt om zelf op pad te kunnen gaan met een GPS. Daarnaast besteden we aandacht aan de achtergronden en de techniek. We denken namelijk dat als je een beetje weet hoe een en ander werkt, je ook beter met je GPS kunt omgaan. De informatie van deze site komt uit het boekje Alles over GPS in 20 pagina's. De dikte van dat boekje geeft aan dat we niet uitputtend ingaan op alle details. Het is niet de bedoeling dat je dagen bezig bent met het bestuderen van de materie. Het is de bedoeling dat je gaat wandelen of fietsen met je GPS. <p> Trefwoorden: GPS geocaching GPS ontvangers wandelen fietsen routes tracks waypoints coordinaten kaartdatum positieformaat GPS