Bedrijfsuitje 7 Missions
Home       Ontvangers       Coördinaten       Navigeren       Routes/Tracks       Kaarten       Basecamp      
Cursus GPS       Boekje Alles over GPS       Routes DHZ-cursus       Shop       Geocaching       Links      


Kaarten

Een kaart op je gps maakt het navigeren nog gemakkelijker. Op een kaart kun je ieder moment zien waar je bent, waar je naar toe moet en de route die je daarvoor moet afleggen. Standaard zijn de meeste GPS-en voorzien van een eenvoudige topografische basiskaart. Hierop staan alleen grote wegen, rivieren en plaatsen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van je GPS heb je een 'betere' kaart nodig. Beter heeft hier te maken met een aantal kenmerken van de kaart.


Alles over GPS - Met een GPS de route routeren
Bij routering volgt de route de wegen (rode lijn).


Kenmerken
Een digitale kaart heeft bepaalde kenmerken die van belang zijn als je hem gebruikt om te navigeren. De belangrijkste kenmerken zijn:

- Schaal en detailniveau: De kaarten met een schaal van 1:10.000 - 1:25.000 tonen veel detail (zoals wandelpaden) en zijn geschikt om te wandelen. Een kaart met een schaal van 1:250.000 toont alleen hoofdwegen en is alleen bruikbaar voor navigatie tijdens tochten met de auto.

- Routeerbaarheid: Met een routeerbare kaart kun je een route laten berekenen over wegen en paden door je GPS mits je GPS hiervoor geschikt is.

- Toepassing: Topokaarten tonen 'alles', wandelkaarten tonen in ieder geval alle wandelpaden, ook de kleinere, en fietskaarten laten alle voor fietsen geschikte wegen en paden zien.
Alles over GPS


Een eTrex 30 met kaart.


Commerciële kaarten
Er zijn veel verschillende kaarten voor je GPS te koop. De belangrijkste commerciële leveranciers van digitale kaarten zijn de leverancier die de GPS-en maken. Dat is dus vooral Garmin. Een andere partij is Waypoint. Deze leveranciers bieden verschillende soorten kaarten voor verschilende gebruiksdoelen, zoals:
  • Topokaarten
  • Wandelkaarten
  • Fietskaarten
  • Wegenkaarten
  • Stadskaarten


Alles over GPS - Een microSD-kaartje installeer je bijv. onder de batterijen

Een microSD-kaartje installeer je bijv. onder de batterijen.


CD/DVD en microSD
De kaarten van Garmin en Waypoint zijn te koop op CD of DVD of op een microSD kaart. Kaarten op CD of DVD kun je op je GPS en je computer installeren. Als de kaart geÔnstalleerd is, kun je de kaart met een programma als BaseCamp (eigenlijk MapInstall) in je GPS laden. Kaarten op microSD zijn plug en play. Dit betekent dat je ze direct kunt gebruiken nadat je het microSD-kaartje in je GPS hebt gestopt.
OpenStreetMap
Naast de kaarten van commerciŽle leveranciers, kun je in je GPS ook kaarten gebruiken van OpenStreetMap (OSM). OpenStreetMap is een open source organisatie, ofwel een gemeenschap van mensen die vrijwillig op internet werken aan vrij beschikbare kaarten. De OSM-kaarten variŽren in kwaliteit afhankelijk van de locatie. Maar over het algemeen zijn OSM kaarten zeer goed bruikbaar voor auto- en fietsnavigatie. Ook voor wandelnavigatie zijn de kaarten meestal geschikt. De OSM kaarten zijn routeerbaar en kunnen zowel op je GPS toestel als op je PC geÔnstalleerd worden. De kaarten zijn legaal en gratis te downloaden van internet.

Meer informatie over OSM-kaarten vind je in ons boekje Alles over GPS. 

  Alles over GPS     
    e-mail: info@raffen.nl - telefoon: 06-3020-3090<!--Begin RAFFEN webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Alles over GPS</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Je bent op de site Alles over GPS. Met deze site willen we je graag enthousiast maken voor het wandelen en fietsen met een GPS. De site bevat alle informatie die je nodig hebt om zelf op pad te kunnen gaan met een GPS. Daarnaast besteden we aandacht aan de achtergronden en de techniek. We denken namelijk dat als je een beetje weet hoe een en ander werkt, je ook beter met je GPS kunt omgaan. De informatie van deze site komt uit het boekje Alles over GPS in 20 pagina's. De dikte van dat boekje geeft aan dat we niet uitputtend ingaan op alle details. Het is niet de bedoeling dat je dagen bezig bent met het bestuderen van de materie. Het is de bedoeling dat je gaat wandelen of fietsen met je GPS. <p> Trefwoorden: GPS geocaching GPS ontvangers wandelen fietsen routes tracks waypoints coordinaten kaartdatum positieformaat GPS