Alles over GPS
geocaching
    home
wat is gps
hoe werkt gps
ontvangers
coördinaten
op pad
routes
geocaching
doe het zelf cursus GPS
boekje
links

Schatten zoeken
Geocaching (spreek uit: dzjio-kesjing) is een populair spel waarbij je met een GPS op zoek gaat naar een schat (de cache). Zo'n cache is bijv. een munitiekistje. In het kistje zit altijd een logboekje, waarin je je naam schrijft als bewijs dat je de cache gevonden hebt (loggen). Die naam is meestal een speciaal voor het geocaching bedachte naam (nick name). In het kistje zitten ook vaak spulletjes zoals sleutelhangers, knuffels, spelletjes etc., die je mag ruilen voor iets van gelijke of hogere waarde.Op de website geocaching.com zijn alle Nederlandse caches te vinden.

Heel veel caches
Geocaching is uiterst populair. Er zijn dan ook heel veel caches. Vroeger, toen het boekje Alles over GPS in 20 pagina's werd geschreven, waren er op de wereld ongeveer ÚÚn miljoen verstopt en in Nederland ongeveer 10.000. Vandaag zijn er natuurlijk alweer veel meer caches.

Geocaching.com en .nl
De aanwijzingen die nodig zijn om een cache te kunnen vinden, worden gepubliceerd op www.geocaching.com. Dat is een Amerikaanse site van de organisatie Groundspeak. Voor Nederlandse geocachers is er een Nederlandse site (www.geocaching.nl) die gelinkt is aan de Amerikaanse site. De NL-site heeft onder andere een kaart met alle Nederlandse caches, een goodiesshop en een forum.

Soorten caches
Er zijn verschillende soorten caches. De belangrijkste drie zijn: traditionals, multi's en mysteries. Bij een traditional krijg je de co÷rdinaten van de locatie van de cache. Bij een multi ga je via tussenpunten naar de cache. Op die tussenpunten vind je informatie die je nodig hebt om het volgende punt te kunnen bereiken. De cache vind je aan het eind van de tocht. Bij een mystery moet je vooraf puzzels oplossen om de co÷rdinaten van de cache of het beginpunt van de route naar de cache te kunnen vinden.


d3Zusjes is de eerste thriller over geocaching (zie www.d3zusjes.nl). In het boek gaat journaliste Kristie Beekman op zoek naar Paul Bos. Al snel krijgt zij het vermoeden dat Pauls verdwijning te maken heeft met zijn hobby geocaching. De zoektocht verloopt in eerste instantie moeizaam. Pas als Kristie in het bos een metalen plaatje vindt waarop een eigenaardige cijferreeks is gegraveerd, komt het onderzoek in een stroomversnelling.UVAGF
Om het vinden van de cache te vergemakkelijken worden vaak hints over de verstopplaats gegeven. Die hints worden gecodeerd met behulp van ROT13 (ROTatie 13). Dat wil zeggen dat elke letter vervangen wordt door de letter die 13 posities verder in het alfabet staat. Een A wordt een N, een B wordt een O.

Een cache opsporen
Iedereen kan op zoek naar geocaches. Alles wat je nodig hebt is een computer met internet, een GPS en een 'lidmaatschap' bij geocaching.com. Als je eenmaal geregistreerd bent, kun je echt beginnen met je nieuwe hobby.

1.Ga naar de website www.geocaching.com
2.Kies in het hoofdmenu voor Play en vervolgens voor Hide & Seek a cache
3.Kies voor Search from the map*, zoom in en kies een cache die je wilt gaan lopen
4.Log in als je nog niet ingelogd bent
5.Print de cachebeschrijving
6.Ga naar de aangegeven startlocatie
7.Volg de aanwijzingen (en je GPS) tot je de cache gevonden hebt.
8.Meld je vondst in het logboekje, ruil eventueel wat goodies en verstop de cache weer goed
9.Ga naar huis en herhaal stappen 1 - 3
10.Klik op Log in to log you visit (als je nog niet bent ingelogd) of Log your visit (als je al wel bent ingelogd) en meld je vondst ook op internet.

* of ga direct naar de kaartDave Ulmer
Geocaching is in de Verenigde staten begonnen en bedacht door Dave Ulmer. Op 3 mei van het jaar 2000 verstopte Dave een emmer met ruilmiddelen in een bos bij zijn woonplaats Portland in de staat Oregon. De co÷rdinaten zette hij op internet in een discussiegroep over satellietnavigatie (sci.geo.satellite-nav).


Contact: Jaap en/of Tineke - e-mail: info@wallawalla.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Alles over GPS</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Je bent op de site Alles over GPS. Met deze site willen we je graag enthousiast maken voor het wandelen en fietsen met een GPS. De site bevat alle informatie die je nodig hebt om zelf op pad te kunnen gaan met een GPS. Daarnaast besteden we aandacht aan de achtergronden en de techniek. We denken namelijk dat als je een beetje weet hoe een en ander werkt, je ook beter met je GPS kunt omgaan. De informatie van deze site komt uit het boekje Alles over GPS in 20 pagina's. De dikte van dat boekje geeft aan dat we niet uitputtend ingaan op alle details. Het is niet de bedoeling dat je dagen bezig bent met het bestuderen van de materie. Het is de bedoeling dat je gaat wandelen of fietsen met je GPS. <p> Trefwoorden: GPS geocaching GPS ontvangers wandelen fietsen routes tracks waypoints coordinaten kaartdatum positieformaat GPS